Woningen boven winkels.

In de Indische buurt in Haarlem Noord gaan we de leegstaande ruimtes boven en achter een winkel benutten voor nieuwe woningen.
De situatie: aan het Julianpark ligt een bankfiliaal met daarboven twee verdiepingen die momenteel leeg staan. Aan de Javastraat een rijtje lage huisjes in twijfelachtige staat van onderhoud, nu in gebruik als bergruimte. We hebben onderzocht of het zinvol is om in deze situatie woningen te maken boven het bankfiliaal. Aan de Javastraat kunnen we de oude huisjes slopen, waardoor we een nieuwbouwblokje kunnen maken met een extra laag. Vanaf deze straat loopt een onderdoorgang met een buitentrap naar een 'hofje op niveau', op het dak van de uitbouw van de bankruimte. Vanaf dit dak zijn zowel de bovenwoningen aan de Javastraat als die aan het Julianapark te bereiken. Op het gebouw aan het Julianapark, tenslotte, zetten we een extra laag met nog twee woningen. Hiermee maken we in totaal 18 woningen, die bedoeld zijn voor de verhuur.

Het nieuwe dak van het gebouw aan het Julianapark zal met een aantal dakkapellen worden verlevendigd. Een donkergrijze tuile-du-nord dakpan maakt dat het dak goed past in de gevelwand aan het park. Voor de nieuwbouw aan de Javastraat is met baksteendetaillering getracht een vanzelfsprekend nieuw gezicht te toe te voegen in de straat. Voor de gevel is inspiratie gezocht bij vroeg twintigste eeuwse bedrijfspanden zoals die in de buurt te vinden zijn. Baksteen banden en stalen balken geven de gevel maat en ritme.  

Start bouw is gepland rond september.
Juliananpark Haarlem schets Architectenbureau Jaap Dijkman
Juliananpark Haarlem voorgevel Architectenbureau Jaap Dijkman
Juliananpark Haarlem oostgevel westgevel Architectenbureau Jaap Dijkman